Bæredygtighed som formål

Team JoDis er en purpose drevet forretning, som det hedder så fint på ny-dansk. Vi er altså drevet af, at tjene et formål. Vi opfatter ansvarlig forretningsførelse på linje med bæredygtighed, som dermed er en del af alt, hvad vi gør.

Vi opfatter alle FN’s 17 verdensmål for bæredygtig udvikling, som vores fyrtårn vi altid stræber efter.

Hos JoDis er bæredygtighed:

 • En del af alle beslutninger vi tager. 
 • En del af os alle - fra salg til ekspedition til HR og finans.
 • Ikke nemt at arbejde med, og vi er sjældent fuldt tilfredse med det vi opnår. Men vi tilstræber at blive bedre for hver beslutning vi tager.
 • En helt naturlig del af en solid forretningsmodel: Vi beviser med stolthed, at det bæredygtige valg, også er det bedste valg - for både forretning og planet!
 • Ikke bare er en marketing øvelse, men en basal nødvendighed på niveau med produktkvalitet og service.

 

Vores produkter skal have et minimalt miljømæssigt aftryk gennem maksimal udnyttelse af ressourcer samt højest mulig beskyttelse af miljøet. På den måde opfyldes JoDis forbrugerens behov, uden at sætte fremtidige generationers muligheder for at opnå det samme på spil.

 

Vores mål for bæredygtighed

 • At producere så genbrugelige sko som muligt med ingen spild i produktionen.
 • At reducére det miljømæssige aftryk til det halve, sammenlignet med industriens standarder. 
 • At forøge den generelle folkesunhed gennem vores forretning; fremskynde ligestilling for kvinder, mental sundhed og rimelige forretningsvilkår, og på den måde opbygge et solidt og sikkert forretningsmiljø.

 

Vores tilgang til råvarer

 

Når vi bruger læder i vores design efterlever vi de krav, der er kommunikeret i "Leather Working Group" protokollerne. "Leather Working Group" er en organisation, hvis ambition er at fremme bæredygtige og korrekte miljøforanstaltninger, når man som forretning er en del af læder industrien. Deres protokoller er oprindeligt udformet for at skabe struktur i en historisk set uorganiseret tekstil branche. Her er eksempler, der har særlig fokus hos JoDis:

 • Fuld sporbarhed for at sikre basale dyrerettigheder på slagteriet
 • Energi points ved anvendelse af genanvendelig energi i produktionen
 • Evnen til at anvende almindeligt nedbørsvand i produktionen, ligeså vel som evnen til at genanvende evt. overskuds- eller spildevand

Anvendelsen af lim er fortsat en svær substans at arbejde med i bæredygtig sammenhæng, da animalske olier er bredt anvendt. Men som en del af vores fortløbende udvikling af veganske elementer, er en ikke-animalsk baseret formel ved at blive testet i produktion, omend meget mere omkostelig.

Vores skosåle er lavet af flere typer gummilegeringer, og siden gummi er et selv-genforsynene materiale (når man skraber gummimasse fra at gummitræ), er den miljømæssige påvirkning minimal. Men stadig vil der opstå restmateriale i forbindelse med produktion, som følge af støbeprocessen. Denne rest går tilbage i næste produktion.

De snørrebånd vi anvender er lavet af BCI certificeret økologisk bomuld. Dette betyder at opdrætterne fx er forpligtiget til at:

 • Minimere den skadelige effekt fra opdyrkede jorde
 • Fremme bæredygtig vandfordeling
 • Sikre pleje af undergrunden, der anvendes
 • Forstærke bio diversitet og anvende marker ansvarligt
 • Kontinuerligt sikre fiber kvaliteten

Læs mere om Bedre Bomuld initiativet på bettercotton.org

Skoens farvnings proces er den mest udfordrende i forhold til vores bæredygtigheds ambitioner. P.t. er de initiativer, der er sat iværk af "Leather Working Group" blandt dem vi opfatter som de mest tilgængelige. For eksempel:

 • Når læder farves skal farveingredienserne, der anvendes, være i overenstemmelse med den såkaldte "Begrænsede substans liste", og ingen tilfældig bortskaffelse af kemikalier må finde sted, i tråd med det Kemiske Håndterings Modul, udgivet af "Leather Working Group"

For at sikre at ingen krom (Cr) anvendes, i tråd med EU regulativer på området, sendes der fortløbende vareprøver til udviddede tests hos Bureau Veritas. Læs mere herom på https://www.cps.bureauveritas.com/retail/product-line/softlines/footwear

 

Vores tilgang til produktion

 

På samme vis som håndlavede sko indikerer kvalitet, vil mange måske også se det som en gammeldags metode. Dette er ikke tilfældet for de produktions faciliteter, vi anvender. Her bliver fabrikkerne certificeret efter de højeste standarder fra "Business Social Compliance Initiative" (BSCI). BSCI er en medlems organisation for fabrikker og branche organisationer, som baserer deres arbejde på den såkaldte 'BSCI Code of Conduct' samt 'BSCI System Rules and Functioning'. BSCI medlemmer fremmer deres indsats gennem et fælles monitorerings- og leverandør-udviklings system. Eksempler på elementer med særlig fokus for JoDis:

 • Sikkerhed og velvære for ansatte
 • Velfærd for fabriksansatte, inklusive ordentlige forhold, rettigheder og muligheden for faglig organisering
 • Ingen diskrimination eller børne beskæftigelse
 • Undgå miljømæssig forringelse

På tværs af mange brancher stræber mange fabrikker efter den såkaldte 'zero waste to landfill' status. Denne ambition er vanskelig at opnå i modebranchen, men det afholder os ikke fra at holde ambitionen i live på de fabrikker, der producerer JoDis sko.

Sko produktion er generelt en af de mest komplekse indenfor modebranchen. Til sammenligning kræver det måske 4 komponenter at producere en t-shirt, såsom bomuld, en label, farve og tråd, typisk fra samme eller to leverandør. Når der produceres sko kommer du nemt op på 20 forskellige komponenter, fra 10 forskellige leverandører. På trods af denne kompleksitet forbliver vores hengivenhed til bæredygtighed den samme, da vi kun ser dette som en mulighed for en endnu bredere påvirkning i branchen.

 

Vores tilgang til underleverandører

 

Udover de emner, der allerede er beskrevet i forbindelse med certificeringerne fra "Leather Working Group" og BSCI, har vi også fokus på følgende elementer:

 • Ved et hvert valg af indkøb i hele JoDis forsyningskæden kigger vi på muligheder for bæredygtighed: Hvad kan vi gøre for at opfylde eller endda forstærke vores bæredygtigheds ambitioner?
 • Vi vælger at samarbejde med små til mellemstore virksomheder, fremfor store selskaber. For eksempel er alle vores anvendte fabrikker familie-ejede, med alt fra 10 til 120 ansatte. Fra et forretningsperspektiv giver dette os i øvrigt en volumen fleksibilitet.

 

Vores tilgang til logistik

Vores transport partnere kører deres egne separate bæredygtigheds programmer. Her er en række eksempler på områder vi konstant følger op på overfor dem:

 • 95% af køretøjerne skal som minimum leve op til EURO 6 normen fra 2015
 • Alle chauffører skal have fuldført et 'Energirigtig kørsel' kursus
 • Ambition om at tilknytte sig "Den blå EU linje", hvor der køres på flydende naturgas.
 • Kontinuerlig udskiftning af vognpark med 20% mere brændstof effektive lastbiler

 

Vores tilgang til genbrug

På dette område arbejder vi med følgende initiativer:

 • Næsten alle vore leverndører af såler er allerede i stand til at genanvende gummi i støbeprocessen, da dette er lidt som at bage småkager: Hver gang du støber såler er der altid et overskud af det omkringliggende materiale. Alt dette går tilbage i næste støbning. Vi presser på for at få alle til at være i stand til dette
 • Udtrådte og slidte sko bliver kværnet og genanvendt som nye såler
 • Som ved støbning af såler, er der også læder tilovers, når overskoen skæres ud. Dette overskudslæder genanvendes i forbindelse med produktion af komplimentær produkter. Seneste eksempel på dette er vores samarbejde med hydrerings firmaet Retap, hvor vores overskudslæder bliver brugt til at lave sleeves til deres flasker. Læs mere om Retap på https://retap.com/,

 

Vores tilgang til miljømæssig påvirkning

Som relativt lille virksomhed kan det være svært at gøre en stor forskel. Derfor har vi valgt at indgå i et samarbejde med "Gold Standard" organisationen, som driver mere end 1800 projekter på tværs af 80 lande. Se mere på https://www.goldstandard.org/.

I tråd med vores marketing tilgang 'Inspired by You', vil vi også gerne tage dette ind i et bæredygtigheds samarbejde. Dette sker gennem en frivillig donation, som du kan tilføje næste gang du køber et par JoDis sko. Du kan donere præcis, hvad du har lyst til, men du kan også vælge mellem dit foretrukne projekt:

 • Energi effektivisering i lokalområder
 • Anvendelsen af landbrugsjord og natur baserede løsninger
 • Genanvendelig energi
 • Affaldshåndtering
 • Vand projekter

Du kan tilføje en donation her.

 

Oversigt over protokoller, certifikater og sustainability partnere i vores råvarer og produktion

Bæredygtig input 

Har du spørgsmål, kommentarer eller forslag i forbindelse med bæredygtighed lytter vi hjertens gerne!

Skriv til os på kundeservice@jodisshoes.dk.